Kontakt Os

Udfyld skemaet til højre hvis du ivil kontakte os.

Du kan få kundeservice på shop@bleschu.dk eller ved at ringe til 454115 4203

+4528877585

Her kan du finde de mest bæredygtige alternativer til dit hverdagsliv. Økologisk vaskemiddel af sæbebær, Bee´s Wrap som alternativ til husholdningsfilm og aluminiumsfolie... Produkter som ikke efterlader et spor af mikroplastik, kemi eller affald, men som indgår i planetens naturlige kredsløb, efter brug.

Om sæbebær - sådan virker de!

Blog

Om sæbebær - sådan virker de!

nina teisen

Sådan ser et tørret sæbebær ud. Det vokser på træet Sapindus mukorossi i Himalayabjergene.

Sådan ser et tørret sæbebær ud. Det vokser på træet Sapindus mukorossi i Himalayabjergene.

Sæbebær kommer fra træet Sapindus mukorossi, der vokser i Himalayaregionen i subtropiske og tropiske områder. Et stort træ kan producere op til 30-35 kg sæbebær om året.

Sæbebær vasker rent på grund af de naturlige saponiner, der findes i bærrene. Saponin dannes i bærrene som beskyttelse mod insekter, og reagerer med vand.

Her bliver det altså lidt nørdet og kemisk, men det er den gode kemi vi snakker om!

Saponin har en eller flere amphipathiske glycosider med en lipophil triterpen derivativ. Det gav heller ikke mening, da jeg læste det første gang, men amphipatisk betyder noget, der godt kan lide vand, og lipophil er noget, der godt kan lide fedt. Det gør at saponinen fungerer som en surfaktant – og surfaktanter kan hjælpe med at vaske dit tøj. Surfaktanter mindsker nemlig overfladespændingen mellem vandet og snavset i dit tøj.

Saponinerne i sæbebær er mest effektive i temperaturer mellem 30 og 60 grader. Hvis du vil vaske koldere end 30 grader, kan du lægge sæbebærrene i blød i varmt vand i fem minutter, før du skal vaske tøj, så saponinen aktiveres. Skal du vaske over 60 grader fungerer saponinen stadig, men sæbebærrene brydes hurtigere ned, og kan ikke bruges til lige så mange gange vask.

Hvad forskellen på sæbebær og almindeligt vaskemiddel?

Sæbebær er helt naturlige. De er plukket fra træet, tørret og that's it! Saponinen dannes naturligt i bærret, og dets naturligt kemiske komponenter er ikke skadelige overfor mennesker eller natur. Et almindeligt vaskemiddel produceres industrielt af en lang række kemiske stoffer, hvoraf flere kan være lokalirriterende, farlige, og svært nedbrydelige.

Vi kiggede på tænk.dk og lærte at alle vaskemidler indeholder disse stoffer:

  • Overfladeaktive stoffer eller tensider, der har en rensende effekt ved at opløse og fjerne snavset. De kan være mere eller mindre problematiske for miljøet afhængig af deres nedbrydelighed.

  • Kalkbindere, der gør vandet mindre hårdt og derved forøger sæbens virkning. Derfor behøves der en mindre mængde vaskepulver, jo blødere vandet er. Phosphat og phosphonater er kalkbindere, som er problematiske stoffer for miljøet, da det ryger ud med spildevandet og ender i dit lokale rensningsanlæg.

  • Enzymer, der opløser snavs. De kan virke ved forskellige temperaturer. I koldtvandsprodukter er de udviklede til at virke ved lave temperaturer.

Vaskemiddel til uld og silke indeholder ikke enzymer, fordi enzymerne nedbryder protein. Silke og uld består i stor grad af proteiner, og dermed nedbryder vaskemiddel med enzym selve stoffet.

Derudover kan vaskemidler også indeholde:

  • Konserveringsmidler, som hovedsageligt findes i flydende vaskemidler. De sørger for, at produktet ikke mugner, men kan være problematiske for miljøet.

  • Optisk hvidt, der får tøjet til at se renere ud, men som er svært nedbrydelige og miljøskadelige stoffer. De kan også give irritation af huden.

  • Parfume eller farve, der blot tilsættes for syn og lugtens skyld, men som kan give allergi.

  • Blegemidler, der kun anvendes i vaskemidler til hvidt tøj, hvor det bleger urenheder og hjælper med at bibeholde tøjets lyse farve.

     

Hvor rent vasker sæbebær?

Man skulle tro det var nemt at svare på, og umiddelbart er det også. For dit vasketøj bliver rent med sæbebær.

Dog er nogle pletter svære at få af, hvis du ikke behandler dem først, netop fordi sæbebærrene ikke indeholder de skrappe kemikalier, der er almindelige i traditionelt vaskemiddel. Det kan være rødvin (fordi sæbebær ikke indeholder blegemidler), eller pletter af mineralske olier eller maling (fordi sæbebær ikke indeholder enzymer eller opløsningsmidler).

Pletterne kan du heldigvis behandle først, med økologisk gallesæbe, opvaskemiddel, eller et mere traditionelt pletfjerningsmiddel. Vi anbefaler selvfølgelig at bruge noget, der er miljømærket, og astma-allergivenligt. Har du en meget beskidt vask, eller er håndværker og smører dig på daglig basis ind i motorolie og maling, kan sæbebær ikke tage pletterne. Men til vask af almindelig brugt tøj og tekstil er sæbebær den mest miljøvenlige, funktionelle løsning du kan finde. Lidt ligesom at det ikke er nødvendigt at bruge industrisæbe til al håndvask, er det sjældent nødvendigt at bruge vaskemiddel med industrikemikalier til al tøjvask.

Et andet spørgsmål er bakterier og vira. Selvom tøjet er uden pletter, kan det godt være beskidt alligevel. Det er bl.a derfor at vi vasker en del tekstiler på 60 grader. Det slår nemlig de allerfleste bakterier ihjel, og så kan dit tøj betegnes som mikrobiologisk rent – uanset hvor mange pletter, der ellers er på tøjet.

Der er meget få vaskemidler, der i sig selv kan slå bakterier ihjel i samme grad som varme. Derfor anbefales det heller ikke at bruge kemikalier eller vaskemiddel til at sikre sig mikrobiologisk rent tøj, men hellere at vaske det varmt. Du kan også vaske varmt med sæbebær, og dermed få mikrobiologisk rent tøj. Sundhedsstyrelsen anbefaler varm vask når det gælder håndklæder, underbukser, sengetøj, klude, viskestykker, o.l. Vasker du på 60 grader, slår du også støvmider ihjel, der ellers kan være årsag til allergi. Hvis der er blod, afføring, diarré eller opkast på vasketøjet, anbefaler Sundhedsstyrelsen at vasketemperaturen bør være mindst 80° C.

Men er det ikke ret dårligt for miljøet at vaske varmt?

Jo, det kræver nemlig mere energi at varme vand op til 60 grader. Derfor skal du også kun vaske varmt, når det er nødvendigt. Dit almindelige tøj og tekstiler indeholder ikke farlige bakterier, og kan sagtens vaskes ved lavere temperaturer. Når du bruger vaskenødder, anbefaler vi en temperatur på 30 grader, for at aktivere saponinen i nødderne. Det følger også de gængse anbefalinger for vask fra både Miljørådet og Sundhedsrådet. Skal du vaske koldere end 30 grader, kan du lægge sæbebærrene i blød i varmt vand i fem minutter, før du skal vaske tøj, så saponinen aktiveres.

Hvad med den hvide vask?

Sæbebær indeholder ikke blegemiddel eller optisk hvidt, derfor vil hvidt tøj, der udelukkende vaskes i sæbebær, naturligt gulne eller få et gråt skær over tid. Det kan man modvirke ved at komme en skefuld natron i vaskemaskinen. Det lysner naturligt uden skadelige kemikalier. Du kan også hænge tøjet til tørre i solen, der også bleger naturligt. Det har været den mest brugte metode til at lysne tekstiler før traditionelt vaskemiddel.

Vores sæbebær fra That Red House er økologisk produceret i samarbejde med Grow Nepal, der sikrer gode arbejdsforhold og ordentlig løn til arbejderne, der plukker og behandler sæbebærrene. Du kan købe dem her.

Ønsker du at forhandle dem, så skal du kontakte Bleschu Trading ApS