Kontakt Os

Udfyld skemaet til højre hvis du ivil kontakte os.

Du kan få kundeservice på shop@bleschu.dk eller ved at ringe til 454115 4203

+4528877585

Her kan du finde de mest bæredygtige alternativer til dit hverdagsliv. Økologisk vaskemiddel af sæbebær, Bee´s Wrap som alternativ til husholdningsfilm og aluminiumsfolie... Produkter som ikke efterlader et spor af mikroplastik, kemi eller affald, men som indgår i planetens naturlige kredsløb, efter brug.

Green Shaming - bliver du konfronteret med dine grønnere valg?

Blog

Green Shaming - bliver du konfronteret med dine grønnere valg?

Rikke Macijowski Nielsen


Jeg vil gerne indrømme noget…

Jeg er ikke perfekt. Jeg er ikke plastik-fanatiker. Jeg er ikke ekstremist. Jeg synes faktisk, at plastik har en eksistensberettigelse… Surprised?

Forstå mig ret…

Jeg så gerne, at vi kunne slippe for engangsplast, at vi ville gøre noget ved alt det møg i havene og at vi ville stoppe op som samfund og verden og tænke over, hvad vi lige har gang i. Hvorfor er der behov for produkter som de her, som er enkelte plastikservietter i individuel plastikindpakning, som så er pakket i en større beholder af plastik? What? Det er jo ren Inception, bare dårligere.

Sk%C3%A6rmbillede+2019-03-15+kl.+11.10.04.jpg

Det forundrer mig virkelig, og jeg mener, der skal gøres noget ved den bagvedliggende mentalitet, der driver overforbrug og handling uden omtanke.

Men jeg mener også, at det er mere nuanceret end at plastik kun er dårligt eller kun er godt - som alle andre enorme problemer, er der ikke ét svar. Desværre. Store problemer er nemlig store, fordi de er nuancerede og flerlagede af natur.

Et godt eksempel er sygehusvæsenet og lignende - her er visse hygiejnestandarder at leve op til, hvis vi ansvarligt skal kunne helbrede sygdomme og hjælpe mennesker med at få det bedre. Er der virkelig et alternativ til plastik i sådan et miljø uden at sætte liv i fare? Det mener jeg ikke, der er på nuværende tidspunkt. Og det er derfor, jeg mener, at plastik har en berettigelse.

Meget af tiden synes jeg dog, at samtale om plastik har en tendens til at blive unuanceret som enten eller, hvilket er en skam. Derudover oplever jeg, at det kan være svært at leve op til at skulle leve plastikfrit - både i forhold til mine egne ønsker og forventninger til mig selv, men også i forhold til et udefrakommende pres til at skulle leve på en bestemt måde, når man vælger at deltage i plastikdebatten.

Især på internettet ser og føler jeg en uheldig tendens komme krybende ind i den bæredygtige eller plastikfrie scene. desværre. En tendens, hvor der stilles enormt høje krav til perfektion både til mennesker og produkter.
Sk%C3%A6rmbillede+2019-03-28+kl.+13.35.21.jpg

Jeg mærker i hvert fald personligt et press til at skulle leve uden plastik på en fejlfri måde. Jeg ser også andre anti-plastik entusiaster, der taler ret grimt til hinanden på nettet og glemmer at huske på, at alle er et forskelligt sted i livet og et forskelligt sted i deres udvikling. Heldigvis er langt de fleste mennesker i forums meget søde, hjælpsomme, iderige og forstående.

Det er skønt, når mennesker kan arbejde sammen, dele ideer og smarte løsninger på hverdagsproblemer! Men det er ikke skønt at få at vide, at man er forkert, ikke gør nok eller at man burde tage sig sammen. De færreste lærer eller udvikler sig bedst igennem udskamning på baggrund af grønne værdier - en type af udskamning, jeg har valgt at kalde Greenshaming. Det er ikke et begreb, jeg er stødt på før, men måske det allerede eksisterer?

Jeg har valgt ordet Greenshaming, fordi jeg tror, det illustrerer meget godt, hvad jeg mener. Nemlig at man udskammes af andre på baggrund af, at man har udtrykt et værdisæt (fx med fokus på bæredygtighed i hverdagen), men ikke formår at følge dette værdisæt til punkt og prikke - måske fordi hverdagen ikke altid er forudsigelig eller blot at verden er indrettet, som den er i Danmark. Ingen kan være perfekte, og det synes jeg er helt i orden
Skærmbillede 2019-03-28 kl. 14.12.42.png

Der, hvor jeg oftest oplever greenshaming, er i forbindelse med forventninger og standarder til produkter, der reklamerer sig selv med ting som “mere miljøvenligt alternativ“, “bæredygtige ingredienser”, m.m. For eksempel har jeg oplevet kommentarer på produkter som sæbebær og bambustoiletpapiret, vi har på shoppen, som jeg aldrig ville få, hvis det var konventionelle produkter, der ikke har fokus på miljømæssige aspekter.

Især med de to eksempler gælder spørgsmål om eller kritik af transport - fx plukkes sæbebærene i Nepal og fragtes, hvilket selvfølgelig ikke er perfekt. Men hvis der havde været tale om Bamseline eller Lambi, havde ingen tænkt over at konfrontere mig med, at de produkter både:

  1. Er pakket i plastik

  2. Indeholder skadelig kemi

  3. Også bliver transporteret over lignende afstande.

På den måde bliver det hele lidt dobbeltmoralsk eller mudret, fordi der ikke endnu findes lignende alternativer fra Europæiske lande tæt på Danmark - jeg vil i hvert fald helst undgå at tørre mig med mos og bøgeblade. Men pointen er jo, at det trods alt stadig er bedre end at købe den dunk bamseline, da du i hvert fald kommer uden om 2/3 af problemerne.

Jeg synes det er en interessant problematik at sætte fokus på - det her med forventningerne eller kravene til mere miljørigtige produkter og kritikken til dem, der køber dem, hvis ikke alle “bæredygtighedsparametrene” er opfyldt. Der opstår en uheldig “alt-eller-intet-diskurs”, når man tænker på den her måde.

Det er interessant, hvor den kritik kommer fra - kommer den fx af ens egen frustration over ikke at kunne leve i overensstemmelse med sine værdier? Jeg ved det faktisk ikke, men det kunne være spændende at finde ud af.

- Hvad tror du, og har du oplevet tendensen?