Kontakt Os

Udfyld skemaet til højre hvis du ivil kontakte os.

Du kan få kundeservice på shop@bleschu.dk eller ved at ringe til 454115 4203

+4528877585

Her kan du finde de mest bæredygtige alternativer til dit hverdagsliv. Økologisk vaskemiddel af sæbebær, Bee´s Wrap som alternativ til husholdningsfilm og aluminiumsfolie... Produkter som ikke efterlader et spor af mikroplastik, kemi eller affald, men som indgår i planetens naturlige kredsløb, efter brug.

Den 100% komposterbare tandbørste - findes den?

Blog

Den 100% komposterbare tandbørste - findes den?

Camilla Lendal Schulze

Der er en del bambustandbørster i omløb, med ordlyden: 100% kompostérbar... Det er en udbredt misforståelse, som kan forårsage rigtig stor skade på miljøet. For hvad sker der når man smider en bambustandbørste på komposten, med børster lavet af nylon?

Vores egen bambustandbørster har nylon-4 børster - for den slidstærke fiber af 100% planter, findes simpelthen ikke endnu. Og så længe børsten er af ren nylon, kan man faktisk smide det til afbrænding og resten på komposten.

Vores egen bambustandbørster har nylon-4 børster - for den slidstærke fiber af 100% planter, findes simpelthen ikke endnu. Og så længe børsten er af ren nylon, kan man faktisk smide det til afbrænding og resten på komposten.

Der er en enorm lyst og velvilje til at gøre noget for at minimere vores plastikforbrug - det er vi jo et levende eksempel på - hvis ikke der var kunder som ønskede rene produkter, ville vi ikke eksistere. Grunden til at vores kunder er så loyale og vender tilbage hos os, er at vi jo virkelig nørder igennem med plastik og plastikkens planetvenligt alternativer. Derfor vil vi dele den nørdeviden med jer.

Hvad er børster på tandbørsten lavet af?

Tandbørster idag, om de er af træ, bambus eller plastik, har børster som er lavet af nylon. Hvis du finder en 100% kompostérbar børste, så er den lavet af dyrehår. Den har vi prøvet af, og vores kunder har vurderet at den simpelthen ikke er stærk nok til formålet.

Du kan også få tandbørster med børster af nylon presset med kul. Men den består stadig væk primært af nylon. Så hvorfor sælger vi ikke bare den i stedet for? Det skal vi nok komme ind på.

Lidt om nylon

Nylon er et af de mest slidstærke former for plastik som findes. Derfor bruger man dem til tandbørster. Der slides og slides på de børster. Dag ud og dag ind. Når et plastikprodukt er så stærkt som nylon, skyldes det den måde de molekyler den består af, er sammensat til polymer, og bundet sammen på. Hold nu op en stærk lim. Det tager ca. 30-40 år for naturen at nedbryde nylon. Men så står du altså tilbage med mikroplastik. For naturen har ikke lært at genkende nylon endnu. De bakterier man har arbejdet på at mutere siden 1938, så de kan nedbryde nylon - er stadig en working process. Og spørgsmålet er om vi overhovedet vil have muterede bakterier i naturen. Den bakterie som man har oplevet success med, hedder for øvrigt EII, Da EI og EIII-mutationerne endnu ikke er studeret til bunds. 

Og spørgsmålet er om vi overhovedet vil have de muterede bakterier i naturen.

Nylon-4 som de fleste børstehoveder er lavet af, har fået en lillebror. Den hedder nylon-6. Den absorberer færre bakterier end nylon-4 og kan lettere nedbrydes, trods dens stærke egenskaber. MEN DEN KAN STADIG IKKE KOMPOSTERES da naturen ikke er i stand til at pille de her polymerer fra hinanden på egen hånd. Nylon-6 har erstattet mange nylon-4 produkter, men er en dyrere nylon. Derfor er mange billige produkter, såsom tandbørster, består af nylon-4. Og nylon kan ikke nedbrydes, uanset om det er 4 eller 6. 

Findes den 100% komposterbare tandbørste så? 

Ja, der findes, til vores viden, to varianter.

  1. Den ene har vi nævnt og forsøgt, den der er lavet af træ/bambus med dyrehår i børsten. Den har simpelthen ikke høj nok kvalitet. 
  2. Miswak. Miswak indholder naturligt saponin - ligesom quinoa og vores elskede øko vaskemiddel af sæbebær. Miswak er en træsort fra Mellemøsten, og rygtet siger, at man har brugt Miswak som tandbørste helt tilbage for 7.000 år siden. Der er sågar fremstillet en moderne tandbørste af det - men prisen på denne løsning er (for) høj, ifølge vores brugerpanel.

Konklusion

Ja, der findes 100% komposterbare tandbørster, men det er ikke de bambustandbørster I kan købe over det hele. Ligeså snart du har en tandbørste som har nylonbørster - om den er kombineret med kul eller ej - kan børsten IKKE komposteres. Så skal børsten til forbrændingen eller smides ud til genbrug. Den kan nedbrydes til mikroplastik i naturen, ja - komposteres; nej.