Kontakt Os

Udfyld skemaet til højre hvis du ivil kontakte os.

Du kan få kundeservice på shop@bleschu.dk eller ved at ringe til 454115 4203

+4528877585

Her kan du finde de mest bæredygtige alternativer til dit hverdagsliv. Økologisk vaskemiddel af sæbebær, Bee´s Wrap som alternativ til husholdningsfilm og aluminiumsfolie... Produkter som ikke efterlader et spor af mikroplastik, kemi eller affald, men som indgår i planetens naturlige kredsløb, efter brug.

Hvad er Zero Waste?

Blog

Hvad er Zero Waste?

nina teisen

Chancen for at du har hørt om Zero waste, er nok ret stor. Mange af Bleschu's stamkunder er nede med det nye sort på det grønne område, men vi vil alligevel gerne skrive en introduktion til begrebet zero waste. Vi synes nemlig selv at det er enormt spændende, og tror at både vi og I altid kan lære mere. Måske har I også nogle tips til os?

Betegnelsen opstod i 70’erne, hvor skaderne på naturen fra industriel produktion begyndte at blive meget tydelige.
En illegal losseplads opstået ved Hudson river på New Jersey siden, med Manhattan i baggrunden. Marts 1973. Kilde:  The Atlantic

En illegal losseplads opstået ved Hudson river på New Jersey siden, med Manhattan i baggrunden. Marts 1973. Kilde: The Atlantic

Zero waste er egentlig et industriel term, der betegner at noget produceres uden spildprodukter, og  hvor alle dele kan genbruges til nye produkter eller komposteres. Det gælder både under produktionen, og ved det færdige produkt. Indenfor industriel produktion arbejdes der med to modeller: cradle to grave og cradle to cradle - det sidste er zero waste.

Læs mere her:  Cradle to Cradle Danmark

Cradle-to-grave er en lineær model, hvor produktionen af færdige varer begynder med materialeekstraktion, produktion af selve varen, brug af den færdige vare hos forbruger og til sidst 'graven', hvor varen er slidt op eller overflødig, og deponeres som skrald eller afbrændes – d.v.s sædvanlig industriel produktion, hvor vi ser resultaterne af de miljømæssige konsekvenser nu. Flere og flere produkter kan dog genbruges som råmateriale for andre produkter, på trods af at de ikke oprindelig er indtænkt i en genbrugsproces. Det mindsker den miljømæssige påvirkning i nogen grad.

Nogle produkter og materialer kan kun genbruges et begrænset antal gange, mens andre kan genbruges uendeligt og indgå i en zero waste-produktion.

Der kan dog stadig være et stort spild af materiale i produktionsleddet, samt udledninger af miljøfarlige stoffer under materialeekstraktion,  produktion,  genanvendelse og endelig afskaffelse. 

Et konkret eksempel kan være bomuldsindustrien, hvor konventionelle bomuldsafgrøder sprøjtes 10-15 gange før de høstes, ofte af arbejdere uden beskyttelsesudstyr, og med mange udledte kemikalier i jord og vand til følge. Selve produktionen af bomuldsstof er også kemikalietung med blegning og farvning af stof. Meget af det producerede stof går også til spilde, enten når det tilskæres, eller fordi der simpelthen ikke produceres tøj af det færdige materiale. 

Recycling eller materialegenbrug i netop tøjindustrien  foregår oftest ved at materialer og tøj i god stand bruges som det eksisterende matieriale, og at slidt tøj typisk bliver opkradset og brugt til isoleringsmateriale, eller til at væve nyt stof.  Private kan også levere eget tøj til genbrug - både det, der er slidt op, og det, man bare ikke går med længere. Genbrug af tøj er ikke helt uproblematisk, men det er alligevel en god idé at aflevere tøj til genbrug, i modsætning til at smide det ud, hvor det i Danmark bliver afbrændt på et forbrændingsanlæg. Du kan aflevere brugt tøj i flere tøjbutikker, samt hos mange genbrugsbutikker - hør hos de enkelte hvad de tager imod. 

Cradle-to-cradle er derimod en designproces, hvor produktionen er designet i en lukket sfære, spild er minimeret i produktionsleddet, og slutproduktet fuldt ud kan genbruges. Der er indtænkt at alle produkter fra materialeekstraktion og produktion kan anvendes. Det vil sige at eventuelle kemikalier, biprodukter m.m. skal indsamles og anvendes. Desuden skal det færdige produkt gerne have en lang levetid med mulighed for reparationer, og kunne genanvendes som råvare uden store omkostninger, eller nedbrydes gennem kompostering til naturlige komponenter – luft, vand og jord.

Zero Waste hjemme hos dig

Den oprindelige industrielle definition af Zero Waste bruger de tre R'er: Reduce, Reuse, Recycle som grundlag for produktion.

  • Reduce: reducér – brug af materiale, spildprodukter og farlige udledninger.

  • Reuse: genbrug produkter i deres oprindelige form.

  • Recycle: genbrug materialet fra produktet i en anden form – eks ved omsmeltning af glas, produktion af isoleringsmateriale af udslidt tøj o.l.

I den private husholdning har zero waste som livsstil eller livsfilosofi tilføjet to ekstra R'er, og de oprindelige industrielle termer har fået en lidt anden betydning:

  • Refuse: sig nej tak til ting, du ikke har brug for – det gælder især gratis ting, reklamemerchandise, engangsprodukter, udsalg og tre-for-to tilbud.

  • Reduce: reducér dit forbrug – har du reelt brug for nye gadgets, tøj, møbler osv.?

  • Reuse: brug det, du og andre allerede har – det mest bæredygtige er altid at bruge de ting vi allerede har, frem for at købe nyt. Byt, lån, upcycle  og køb brugt frem for nyt.

  • Recycle: genbrug materialerne fra udslidte og overflødige ting – kom flaskerne i flaskeautomaten, sortér pap og papir,  genanvend tøj. Du kan læse på din kommunes hjemmeside under renovation, hvor du kan komme af med forskellige opbrugte produkter, tom emballage og andet. De tager imod overraskende meget!

  • Rot: kompostér madrester og certificerede komposterbare produkter. Her er det rigtigt vigtigt at være sikker på at det, du kommer i komposten, rent faktisk kan kompostere til ufarlige bestanddele. Hvis du ikke er sikker, skal det ikke på komposten - og husk at Danmark er et koldt land, hvor kompostbunker i lange perioder af året ikke er særligt aktive. 

Hvad Ville Bedstemor Gøre?

Det er rigtigt svært at leve fuldstændig zero waste i et samfund, der i høj grad er bygget på linear økonomi og produktion. Du kan alligevel gøre meget for at nedbringe dit bidrag til skraldebunkerne. Mange zero waste-vaner kan tilmed også spare dig for en del penge, og det kan vi jo godt lide. Til gengæld kan det kræve nogle nye vaner, der lige skal arbejdes ind.

Mange af tipsene er snusfornuftige husmoderråd fra før tiden gik af lave: spar på det du har, brug ting op, (og spis maden op!), lap tøjet, reparer og vedligehold cyklen, fjernsynet og vaskemaskinen frem for at smide ud og købe nyt. Køb flerbrugsversioner i stedet for engangsprodukter - for eksempel bomuldsklude frem for køkkenrulle, muleposen frem for plastposen, og metalvandflaske frem for PET-flasken.

Står man i overvejelser om hvad der er det bedste zero waste-valg, er det faktisk ikke helt skævt at overveje hvad bedstemor ville gøre. Der er også mange zero waste-grupper på facebook, hvor der diskuteres hedt og inderligt hvordan man kan vaske hår, købe ind og tage på ferie uden et kæmpestort miljømæssigt fodspor – Zero Waste Danmark er et godt sted at starte.

Instagram og #zerowaste eller #zerowastedk er også fint til konkret inspiration.

Til sidst er der også en del zero waste bloggere både på engelsk og dansk. Vi kan ikke komme udenom Bea Johnson og Lauren Singer fra USA, der har været med til at starte zero-waste bølgen.

I Danmark er Gitte, der blogger på Thepictureofmary,  og fællesskabet Sustain Daily. Herinde hos Bleschu er vi fans af alle sammen, og kigger tit efter inspiration både der, og mange andre steder.

Har du nogle gode tips til zero waste og inspiration til et mere bæredygtigt liv?