Kontakt Os

Udfyld skemaet til højre hvis du ivil kontakte os.

Du kan få kundeservice på shop@bleschu.dk eller ved at ringe til 454115 4203

+4528877585

Her kan du finde de mest bæredygtige alternativer til dit hverdagsliv. Økologisk vaskemiddel af sæbebær, Bee´s Wrap som alternativ til husholdningsfilm og aluminiumsfolie... Produkter som ikke efterlader et spor af mikroplastik, kemi eller affald, men som indgår i planetens naturlige kredsløb, efter brug.

Miljøvenligt på 3. sal - plastikfri mad

Blog

Miljøvenligt på 3. sal - plastikfri mad

nina teisen

Standard lunch-kit: Hjemmelavet bee´s wrap og glasbeholder.

Standard lunch-kit: Hjemmelavet bee´s wrap og glasbeholder.

En af grundene til at Camilla lokkede mig med på Bleschu-holdet, er at jeg ikke bare beskæftiger mig med miljø og kommunikation på arbejde, men at jeg også går ret meget op i miljø derhjemme. Vi snakker rigtigt meget miljø, hverdagsvaner og hvordan man kan leve mere miljøvenligt på kontoret, og det inspirer også mig til at gøre lidt mere for at indføre flere bæredygtige miljøvaner i hverdagen. Derfor lokkede Camilla mig til at skrive om hvad jeg egentlig gør for at leve lidt mere miljøvenligt i min hverdag. Mange vaner er godt indarbejdede, mens andre er nye. Mere miljøvenlig mad med mindre indpakning er en af de nye vaner. 

 

Vi køber egentlig ret få ting hjemme hos mig, og når vi endelig køber noget 'nyt', er det tit genbrug. En ting er vi dog nødt til at købe: Mad.

Plastikfri-Mad-DIY-Bee's Wrap-Miljø-Tips-Plastikfri-Plastikfrilivsstil-Bleschu-Blog
Uden en løsvarebutik, viste det sig dog at være svært at finde mad, der er økologisk, nærproduceret og ikke pakket ind i op til flere lag plastik og skum.
— Om at forholde sig til situationen

Med det nye renovationssystem i Aalborg hvor stort set al plast kan komme til genbrug, blev jeg opmærksom på hvor meget af vores skraldespand, der egentlig består af fødevareemballage- lavet af plastik. Det ville jeg gerne prøve at gøre noget ved. Dermed er det langt fra alt jeg spiser, der er plastikfrit, og det er absolut heller ikke alt, der er økologisk, men lidt gør også en forskel. 

På indkøb

Der er flere dilemmaer, der dukker op i forsøget på at spise uden alt for meget emballage. Som sagt er det svært at finde varer, der både er lokale, økologiske og uindpakkede. Aalborg Fødevarefællesskab, som jeg har været medlem af længe, leverer en pæn portion af vores grøntsagsforbrug, og er både lokalt, øko og plastikfrit. Der er desværre ingen samlet side over danske fødevarefællesskaber, men prøv at søge på fødevarefællesskab + din by - eller nærmeste større by, så burde der dukke noget op. 

Det helt store eureka for mig har været grønttorvet i Aalborg. Det foregår onsdag og lørdag, og der har jeg fundet mange af vores hverdagsvarer. Der er to grønthandlere, bager, fiskevogn, slagter, ostedamen, æggevognen og lidt af hvert af andre sager. De allerfleste handlende er meget positive til egne poser og emballage til løsvarer, men nogle steder skal jeg være hurtig for at undgå at det kommer i en plastpose, før jeg får hevet min egen frem.

Man kan altid tage egne net, poser og bee´s wrap med, så er hjemtransporten, af eksempelvis en ost, noget mere simpel.

Man kan altid tage egne net, poser og bee´s wrap med, så er hjemtransporten, af eksempelvis en ost, noget mere simpel.

Så skal du ikke til at pakke om når du kommer hjem men kan placere fødevaren direkte i køleskabet. 

Så skal du ikke til at pakke om når du kommer hjem men kan placere fødevaren direkte i køleskabet. 

En del af maden på markedet er desværre tit indpakket på forhånd, men til gengæld ofte lækker og lokalt produceret af små virksomheder – og det synes jeg faktisk også er vigtigt at støtte, frem for masseproducerede og smagsmæssigt ret ligegyldige madvarer. Desuden er det enormt hyggeligt at gå på marked. Vi smager på osten og frugten og pølsen før vi køber den, får små delikate bidder til det yndige barn, og nogle meget bedre madvarer med hjem, og sparer i hvert fald en del af emballagen.

Madbudget

Jeg var faktisk lidt bekymret for madbudgettet – som nystartet freelancer (jeg hygger mig hos Bleschu en gang om ugen, og laver andre ting resten af tiden) er bankkontoen ikke ligefrem overfyldt, og nogle gange må husleje og studiegæld prioriteres højere end politisk korrekte madvarer. Dog har det pinligt nok vist sig at jeg ligesom mange andre ikke bruger for  mange penge på mad, men på alt mulig andet skrammel.

Når jeg kun køber stort ind en-to gange om ugen, og ikke kommer forbi slagtilbuddenes rodehylder i supermarkedet, rækker madbudgettet væsentligt længere.
— Nina er ærlig

Det har også vist sig at vi sagtens kan klare os med to gange indkøb om ugen uden at dø af sult, selv om det kræver lidt mere planlægning og kreativ madlavning. Som sidegevinst er køleskabet mindre proppet og mere overskueligt, så vi får spist mere af maden, og smider væsentligt mindre ud. Det sparer både miljøet og madbudgettet – også selvom vi snyder lidt af og til, og render ned efter en ekstra liter mælk af og til. 

I poser og sæk

Jeg har faktisk ikke voldsomt mange poser med på marked - to-tre større muleposer til frugt, grønt og pålæg, et par små med snørelukning til nødder og tørret frugt og andre små lækkerier, og et par 1 liters-bøtter til klistrede, våde eller sarte ting - vores er gamle bøtter fra græsk yoghurt, de er nemlig lettere at transportere rundt end glas.

Jeg har dog  begået den fodfejl at have for få poser med.  Det er en god idé at huske ekstra poser og beholdere, hvis man er en lækkermund, for udbuddet varierer med årstiderne.
— Nina indrømmer

Min viljestyrke er svag, så jeg kom hjem med med jooldadler og lækre druer i plastikposer, der stadig ligger i køkkenskuffen og giver mig lidt dårlig samvittighed, selvom dadlerne og druerne forlængst er spist. 

Med kun en eller to gange  indkøb om ugen, skal der transporteres end del mad til de to store og det ene lille mennesker, men indtil videre er det lykkedes at proppe indkøb ned under klapvognen med en enkelt taske over skulderen. Hvis jeg skulle købe ind solo, ville jeg nok tage en cykel og et par cykeltasker med - eller en rygsæk.