Kontakt Os

Udfyld skemaet til højre hvis du ivil kontakte os.

Du kan få kundeservice på shop@bleschu.dk eller ved at ringe til 454115 4203

+4528877585

Her kan du finde de mest bæredygtige alternativer til dit hverdagsliv. Økologisk vaskemiddel af sæbebær, Bee´s Wrap som alternativ til husholdningsfilm og aluminiumsfolie... Produkter som ikke efterlader et spor af mikroplastik, kemi eller affald, men som indgår i planetens naturlige kredsløb, efter brug.

Skal jeg vælge økologisk eller plastikfrit, når jeg handler ind?

Blog

Skal jeg vælge økologisk eller plastikfrit, når jeg handler ind?

Rikke Macijowski Nielsen

Jeg har hørt jeres frustrationer! Og jeg deler dem selv med jer!

Når vi spørger jer, hvad i gerne vil have, vi sætter fokus på, er det svar, vi oftest får, om vi vil tale om, hvorvidt det er bedst at købe økologiske madvarer, som er pakket i plastik, eller ikke-økologiske varer uden plastik, når i handler ind. Hvad er det mest miljørigtige valg? Det er et indkøbsdilemma, som jeg ser poppe op igen og igen. For det er nemlig lidt af en jungle at finde rundt i fordele, ulemper for hver side af ligningen, samt, regler og reguleringer, som vi som forbrugere ikke kan gøre noget ved.

Formålet med dette (lidt længere) indlæg er at nuancere dilemmaet og gøre det mere overskueligt for dig, og forhåbentlig bliver du lidt klogere på, hvad du skal vælge, næste gang du er ude i supermarkedet.


Så hvad er problemet helt præcist?

Forestil dig, at du er på indkøb i en helt almindelig dagligvarebutik og er trådt ind i grøntafdelingen. På din indkøbsseddel står der blandt andet tomater, bananer, agurk og løg. Du ankommer til den første ting på listen - tomaterne.

Her bliver du for første gang på din tur sat overfor et valg. Du ser økologiske danske tomater på stilk og tænker fedt! Som den klimaaktivist og bevidste forbruger jeg er, vil jeg gerne støtte lokalt og økologisk landbrug! Den vælger jeg! Men hov, da du rækker ned efter tomaterne opdager du pludselig, at de er pakket ind i en plastikbakke med tilhørende kondom. Du har egentlig ikke lyst til at købe et produkt, der er pakket så meget ind i plastik, for du ved, at det er en rigtig problematisk ressource for natur, mennesker og dyr. Så du kigger dig om efter et bedre alternativ.

Ved siden af plastikbakken ligger en flot bunke af løse solmodne tomater, som ikke er pakket ind i plastik, men du kan læse på skiltet, at de er ikke-økologiske og du ved dermed, at de med god sandsynlighed indeholder pesticidrester, som heller ikke er godt for natur, dyr og mennesker - og var det ikke noget med, at sprøjtemidler forurener grundvandet?

Hvad gør du?

Sletter du tingen fra listen, hvis den bedste mulighed ikke er til rådighed? Er du meget principfast mellem øko eller konventionelt? Eller svinger du lidt imellem?

Selvom det kan virke som et lille problem, så kan det stadig medføre en masse grublerier, og ingen har lyst til at føle, at de lader producenterne bestemme, hvad de og deres familie skal spise.

Læs med nedenunder, hvis du vil blive lidt klogere på, hvilket valg der passer til dig. Her guider jeg dig igennem fordelene og ulemperne mellem økologi og konventionelt.

%C3%B8kologi+eller+plastikfrit

Fordele og ulemper ved økologi

Først og fremmest er det vigtigt at få på plads HVORFOR de økologiske varer oftest er meget mere indpakkede end dem fra konventionelt landbrug.

Der er generelt et regelsæt fra Fødevarestyrelsen om, at det skal være tydeligt at skelne mellem, hvilken vare der er økologisk og hvilken, der ikke er. Emballagen er en nem opdeling for butikkerne, så de kan leve op til lovgivningen. Dog kan man stille sig kritisk, da der i princippet ikke er krav om, at det SKAL være de økologiske fødevarer, der skal pakkes ind. Det kunne også være de konventionelle varer, så de økologiske varer kunne ligge uden emballage.

Ansvarlighedschef i Coop, Thomas Roland, skriver i Samvirke, at:

Emballagen holder varen frisk og beskytter under transport, ved håndtering og i butikken. Det er vigtigt for at undgå madspild. Ikke mindst frugt og grønt opnår langt bedre holdbarhed, når varen beskyttes. I forhold til de økologiske varer er der yderligere en grund til emballering. Her skal vi nemlig sikre os, at varen ikke kan blandes sammen med tilsvarende konventionelle varer. (...). Da det i de fleste tilfælde er den økologiske vare, vi sælger mindst af, er det typisk den, vi vælger at emballere.
— Thomas Roland

Her forklares altså, at grunden til, at det oftest er den økologiske vare, der pakkes ind, er, at der sælges færre af dem. Derfor skal de kunne holde sig i længere tid, da det ellers ville blive til meget madspild - og det kan plastik hjælpe med.

Da det nu er på plads, kan vi gå videre til de konkrete fordele og ulemper, der er ved at vælge økologi.


FORDELE VED ØKOLOGI

 • Du sender en vis signalværdi, når du støtter økologi.

 • Du støtter mindre forurening af grundvandet.

 • Du undgår pesticidrester på din mad, som man mistænker for at have sundhedsfarlige konsekvenser.

 • Økologisk og lokalt smager ofte af mere.

 • Det er godt for bierne (og andre dyr) med mere biodiversitet frem for monokultur. Bier og andre insekter skades også af sprøjtning.

 • Nogle undersøgelser antyder, at der kan være flere næringsstoffer i økologiske fødevarer, men det er ikke bevist med sikkerhed.

 • Hvis du ikke går ind for genmodificering af fødevarer, er det en fordel at vælge økologi.

 • Hvis du spiser kød, æg og mejeriprodukter er der færre resistente bakterier og sygdomme hos dyr i økologisk landbrug. - det kan være grundet ekstra plads hos dyrene.

ULEMPER VED ØKOLOGI

 • Økologi er oftest meget hårdt emballeret i plastik, som ikke kan nedbrydes i naturen.

 • Økologi er mere klimabelastende pr. afgrøde end konventionelle afgrøder, fordi: 1) økologisk landbrug kræver et større areal at dyrke, 2) kræver mere vand og 3) giver et mindre udbytte.

 • Økologi holder sig friskt i kortere tid, hvilket kan medføre mere madspild.

 • Økologiske fødevarer er dyre at købe, så ikke alle vil have råd til dem.

 • Det kan være utilgængeligt for nogle at købe økologi.

 • Nogle mener, at økologi ikke kan brødføde verden, da udbyttet er for lavt i sammenhæng med befolkningers vækst. (Dog er der argumenter for, at hvis vi spiste mindre kød og brugte mindre areal til foder, så ville det ikke være et problem). Et andet kritikpunkt er, at antagelsen her også er, at den mængde mad, der produceres i dag, er dem mad, som der er brug for. Det kan man sætte spørgsmålstegn ved, da der reelt produceres alt for meget mad ift. hvad, der spises. (primært i den rige del af verden).


%C3%B8kologi+eller+plastikfrit%3F

Fordele og ulemper ved konventionelt

FORDELE

 • Du finder ofte konventionelle fødevarer uden plastikemballage. Det betyder, at du har mulighed for at medbringe din egen pose og købe løsvægt. På den måde sparer du en masse plastik, som belaster vores natur og miljø i høj grad.

 • Det er billigere at købe konventionelt dyrkede fødevarer, så flere har råd til at blive mætte.

 • Det er de mest tilgængelige fødevarer for flest mennesker.

 • Der er meget udbytte for mindre ressourcer, når vi dyrker konventionelt. Vi kan både spare på plads og vandforbrug. Derfor er der mindre klimabelastning pr. afgrøde ved konventionelt landbrug.

 • Der er længere levetid for frugt og grønt, der er dyrket konventionelt. Det betyder mindre madspild.

 • Hvis du går ind for genmodificering af fødevarer, der fremmer visse kvaliteter i planter - fx modstandsdygtighed - så støt konventionelt. (kan også ses som ulempe alt efter din holdning til emnet).

ULEMPER

 • Konventionelt landbrug bruger sprøjtegifte, som mistænkes for at være sundhedsfarlige for mennesker og dyr.

 • Sprøjtegifte siver ned i grundvandet og forurener vores drikkevand. Vi finder i dag pesticidrester flere steder i grundvandet over grænseværdien. Geus, der står for grundvandsovervågning i Danmark, fandt i 2017 pesticidrester i én ud af fire boringer, og i 10 procent lå forureningen over grænseværdien.

 • De pesticidrester, vi oftest finder over grænseværdien, er pesticider, vi er stoppet med at bruge, da vi fandt, at de var sundhedsfarlige.

 • Dyrevelfærden får meget kritik hos konventionelt landbrug.

 • Sygdoms- og bakterieresistens hos dyr er mere udbredt i det konventionelle landbrug.

 • Konventionelt landbrug fremmer monokultur frem for biodiversitet. Det kan have konsekvenser for insekter og dyr.


Skal jeg vælge økologi eller konventionelt?

Så hvad skal jeg vælge?

Stadig forvirret over, hvad der er bedst at gå efter?

Det helt korte og kedelige svar er, at det må du helt selv bestemme.

Den lidt mere nuancerede og uddybende udgave lyder, at du skal vælge efter dine værdier. Nogle mennesker har et generelt mål om at leve så meget uden plastik som overhovedet muligt. Og det er deres hjertesag. Hvis du er en af dem med ondt i hjertet pga. overforbruget af plastik, så giver det måske mening for dig at vælge den plastikfri løsning. Det er eksempelvis sådan min skønne kollega Gittemarie vælger. Hendes mærkesag og det, hun brænder for, er at leve så affaldsminimalt som muligt, så hun vælger altid plastikfrit, hvor hun kan, og går på kompromis med økologi, hvis muligheden ikke er der.

Du kan også være et sted, hvor du har gransket dine værdier, og finder ud af, at det giver mest mening for dig at vælge økologisk. Måske går du meget op i at sikkerheden og kvaliteten af den mad, du giver til din familie, er i orden. Hvis du brænder mest for bevaringen af vores rene grundvand i Danmark og fødevaresikkerheden, så tag det økologiske valg og sørg så for at få sorteret plastikaffaldet til gengæld.

Jeg selv er et sted midt imellem de to poler. Hvis jeg skal gætte, så tror jeg de fleste danskere vil stå et sted i midten af spektret som jeg.

Nogle fødevarer går jeg mere principfast efter i en økologisk udgave, da jeg ved, at de bliver sprøjtet meget og at sprøjtemidlerne sætter sig godt fast i revner og sprækker. I andre tilfælde vælger jeg versionen uden indpakning eller versionen i pap, metal eller glas frem for øko. Jeg er personligt studerende, så jeg har heller ikke budgettet til at leve 100% økologisk, og det er ikke noget, jeg stresser over i min hverdag.

Jeg kan sagtens forstå, hvis det går dig på, at der ikke altid er en perfekt løsning, men det vigtigste er, at vi alle gør det bedste, vi kan, i det omfang der giver mening og er praktisk for os. Og husk, at det primært er supermarkeders og myndigheders ansvar at sørge for, at forbrugeren får muligheden for at træffe dét valg, der er mindst muligt klimabelastende.

Et tip jeg synes er vildt godt er at købe økologi efter listerne “Dirty Dozen“ og “Clean Fifteen“, som er en fødevarelister, som udkommer hvert år med de fødevarer, der indeholder flest og færrest pesticidrester. Det giver et konkret praj om, hvilke fødevarer, der giver mest eller mindst mening at vælge i den dyrere økologiske udgave, hvis der skal prioriteres ift. budgettet.

Dirty_12_2019.png
Clean_15_2019.png

Smuthullet

Hvis du er så heldig at bo i enten København eller Århus, så findes der butikker som LØS marked og RAA, som er specialbutikker til løsvægt og økologi - her kan du altså finde best of both worlds, men det er selvfølgelig undtagelsen frem for reglen af have sådan en fin butik i nærheden.

De fleste større byer har også et form for øko marked nogle dage i ugen, hvor der ofte er økologiske landmænd med boder. I Aalborg, hvor jeg bor, har vi marked hver onsdag og lørdag, hvor du kan købe økologisk frugt, grønt og nødder i løsvægt - måske din by har noget lignende?

Igen - det er selvfølgelig et privilegium at have adgang til løsvægt, markeder, selvforsyning eller måske kendskab til en økologisk landmand, så det er ikke for alle. Men hvis muligheden er der, kan du jo gribe den.

Jeg håber meget at du er blevet klogere - og fedt hvis du kom igennem hele indlægget!

Del endelig dine tilføjelser, tips, overvejelser eller dilemmaer med os på vores Instagram, så vi alle bliver klogere!

Glædelig Plastic Free July